Słoneczko |
Wysłany: Pią 0:13, 10 Mar 2006 Temat postu: coś dobrego |
|
A może coś takiego też jest pyszne
" 4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
" sok z półtorej cytryny
" 2-3 łyżki cukru
" łyżka cukru pudru
" 200 ml śmietanki kremówki
" cukier wanilinowy
Świeże brzoskwinie pokroić na połówki, usunąć pestki.
Dwie połówki pokroić na 8 cząstek, skropić je niepełną łyżką soku z cytryny, przykryć folią i odstawić.
W rondlu zagotować 3/5 szkl. wody z cukrem i pozostałym sokiem cytrynowym. (Jeśli użyjemy brzoskwiń z puszki, zamiast wody i cukru, użyjmy zalewy, w której były zakonserwowane brzoskwinie, doprawionej sokiem cytryny).
Włożyć do tego syropu połówki brzoskwiń i chwilę razem gotować
(minutę owoce z syropu, a 5 minut świeże), po czym wyjąć je łyżką cedzakową. Następnie starannie je zmiksować (przedtem ze świeżych zdjąć skórkę), przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem wanilinowym, starannie wymieszać z zimnym musem brzoskwiniowym.
Przełożyć deser do pucharków lub kielichów, każdą porcję udekorować odłożonymi cząstkami brzoskwiń.
Smacznego |
|
Słoneczko |
Wysłany: Czw 23:32, 09 Mar 2006 Temat postu: coś dobrego |
|
A może coś takiego też jest pyszne
" 4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
" sok z półtorej cytryny
" 2-3 łyżki cukru
" łyżka cukru pudru
" 200 ml śmietanki kremówki
" cukier wanilinowy
Świeże brzoskwinie pokroić na połówki, usunąć pestki.
Dwie połówki pokroić na 8 cząstek, skropić je niepełną łyżką soku z cytryny, przykryć folią i odstawić.
W rondlu zagotować 3/5 szkl. wody z cukrem i pozostałym sokiem cytrynowym. (Jeśli użyjemy brzoskwiń z puszki, zamiast wody i cukru, użyjmy zalewy, w której były zakonserwowane brzoskwinie, doprawionej sokiem cytryny).
Włożyć do tego syropu połówki brzoskwiń i chwilę razem gotować
(minutę owoce z syropu, a 5 minut świeże), po czym wyjąć je łyżką cedzakową. Następnie starannie je zmiksować (przedtem ze świeżych zdjąć skórkę), przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem wanilinowym, starannie wymieszać z zimnym musem brzoskwiniowym.
Przełożyć deser do pucharków lub kielichów, każdą porcję udekorować odłożonymi cząstkami brzoskwiń.
Smacznego |
|